VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Dure rekening is koopje vergeleken met rest Europa

Geplaatst op: 16-08-2019, 16:30:02

De kosten voor betaalpakketten van Nederlandse banken zijn de laatste jaren omhoog gegaan. Ondanks flinke stijgingen valt het relatief gezien mee: nergens anders in Europa zijn rekeningen zo goedkoop. Wel bieden banken verschillende betaalpakketten, die variëren in prijs.

Het kan even schrikken zijn als je de huidige prijzen van betaalpakketten afzet tegen die van 2015. Het Rabo BasisPakket werd bijvoorbeeld in vier jaar tijd ruim 25% duurder. Een Triodos-klant ging zelfs bijna 50% meer betalen, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau MoneyView.

Paar euro

Maar de procentuele stijgingen vertekenen het beeld enigszins. Het gaat namelijk vaak maar om een paar euro extra over een heel jaar. „De prijsstijgingen voor consumenten vallen over het algemeen best mee, al zijn er wel individuele uitschieters”, concludeert Jeffrey Keus, senior onderzoeker bancaire producten bij MoneyView.

Op Rabo na hebben de grootbanken hun assortiment de laatste tijd flink omgegooid. Maar wel op tegenovergestelde manieren. Zo is ABN Amro van één soort rekening, het Privé Pakket, overgestapt naar drie steeds duurdere varianten: Betaalgemak Standaard, Extra of Max.

Rente

De prijzen variëren van iets minder dan €20 tot €75. Wie bereid is meer te betalen, krijgt daar van de bank uiteraard ook meer voor terug. De duurste ABN-variant komt bijvoorbeeld met twee betaalpassen en twee creditcards. En er zit een rente (van straks ook 0,02%) op de betaalrekening bij, in plaats van alleen op het spaarpotje bij de bank.

Bij ING zijn ze voor nieuwe klanten juist van meerdere pakketten naar maar één pakket gegaan. Maar dat is een soort stapelpakket geworden. Het begint met alleen de basis. Maar wie meer diensten af wil nemen, kan die zelf uitzoeken. Daarmee wordt het maandbedrag ook hoger.

En/of-rekening

Wil je bijvoorbeeld een en/of-rekening met je partner en een tweede betaalpas, dan betaal je €1 per maand extra bovenop het startbedrag van €1,55 per maand. Een gewone creditcard kost nog eens €1,45 extra per maand. En wilt u één keer per maand nog een papieren afschrift in de brievenbus krijgen, mag u nog eens €0,50 neerleggen.

Rabobank werkt volgens hetzelfde principe als ABN Amro, maar doet dit al wel wat langer. Bij Rabo krijgt iemand die voor het duurste pakket kiest dan bijvoorbeeld korting op een reisverzekering bij Interpolis. Of hij hoeft geen vaste kosten te betalen voor het opnemen van vreemde valuta in het buitenland.

Veel keus

„Je kan tegenwoordig wat kiezen, je wordt niet gedwongen om voor een standaardpakket te gaan”, duidt Keus de ontwikkeling bij de banken. „In de duurdere pakketten zitten dan soms meer opties. Dat kan bijvoorbeeld ook gaan om het krijgen van emergency cash bij ongevallen in het buitenland.”

Keus wijst erop dat banken door de digitalisering ook steeds meer kosten moeten maken. „Er zijn systemen die aangepast moeten worden en er komt ook veel digitale criminaliteit bij. Dat kost een hoop extra geld.”

Niet duur

Hoewel de prijzen van betaalpakketten in de laatste jaren dus flink gestegen zijn, zijn ze nog steeds niet duur. Voor een paar tientjes per jaar kun je al een rekening openen. Een basale variant kan al voor minder dan €20 per jaar geregeld zijn. Daarmee zijn we binnen Europa het goedkoopste. Elders wordt twee tot wel zes keer meer betaald voor het aanhouden van een betaalrekening.

Dat laatste is bijvoorbeeld het geval in Italië. Daar kost een gemiddeld betaalpakket meer dan €240 per jaar, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Dat is dus bijna zes keer zo veel als de ruim €40 die een gemiddelde Nederlander betaalt.

Bron: bijdrage van Leon Brandsema van 16 augustus 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina